‘Het geloof brengt in mijn ogen mensen uit verschillende ‘bubbels’ samen’

Portret-foto Marco Gerges. 
Bron: Milton Pus

Marco Gerges (20) is lid van een Koptisch-Orthodoxe kerk, sinds hij zich kan herinneren is hij elke zondag in de Koptische Orthdoxe Kerk van de Heilige Maagd Maria in Amsterdam-Noord te vinden. Hij is tweedejaarsstudent Aviation aan de Hogeschool van Amsterdam. Zijn ouders zijn geboren in Egypte. Gerges is net als zijn zusje in Nederland geboren.  ‘Heb uw naasten lief’ is voor hem de belangrijkste vers uit de Bijbel. Maar wat zijn de redenen voor een jong iemand om te geloven?

Ontstaan van het Koptisch-Orthodoxe geloof

Het Koptisch-Orthodoxe geloof is christelijk en ontstaan in Egypte. Zij geloven dat Jezus Christus de zoon van God is. “Daarnaast geloven we in herrijzenis van doden, in de Heilige Geest en in wonderen. Een groot wonder binnen onze kerk is de verschijning van de Heilige Maagd Maria, in Caïro, in 1968.” De Orthodoxe-Kopten houden een andere kalender aan dan de Nederlandse. “Onze kerk loopt op de pre-gregoriaanse kalender, volgens mij de Juliaanse. Onze kalender heeft geen schrikkeljaren, maar verplaatst op natuurlijke wijze.” Hierdoor vallen Koptische feestdagen op andere momenten dan de Nederlandse feestdagen. “Voor Koptische Goede Vrijdag heb ik vrij moeten vragen van school, maar dat vind ik geen probleem. Ik wil in de kerk zijn, niemand verplicht mij om aanwezig te zijn.”

De Bijbel, Kinderbijbel en de Agpeya (boek waar gebeden in staan).
Bron: Milton Pus

Eerste herinnering aan het geloof

Gerges’ eerste herinnering aan het geloof was het lezen van de Kinderbijbel. “De Kinderbijbel was heel interessant voor mij. Je leest over mensen die zes à zevenduizend jaar geleden (mogelijk) hebben bestaan.” Op jonge leeftijd werd Gerges gedoopt. Vroeger kon hij een dienst makkelijker overslaan, het is nu lastiger voor hem geworden vanwege zijn verschillende rollen binnen de kerk. “Ik ben dienaar in opleiding, uiteindelijk wil ik graag zondagschoolleraar worden. De kerk bepaalt of ik dat mag worden. Dienaren maken schoon of zamelen geld in, eigenlijk alles wat men vrijwillig kan doen.” Daarnaast is Gerges subdiaken, dat houdt in dat hij meezingt tijdens de mis.

Geen vaste tijden om te bidden

In het Koptisch-Orthodoxe geloof zijn er geen vaste tijden om te bidden. “Er zijn verschillende gebeden voor het eten, biechten en berouwen. Ons normale gebed hoor je constant te herhalen in je hoofd. Dat gebed is het ‘Onze-Vader’.” Op jonge leeftijd leerde Gerges van zijn ouders hoe hij moest bidden. “Ik moest op mijn knieën bij het bed gaan zitten met dicht gevouwen handen en vervolgens het gebed zeggen. Altijd als ik nu de deur uitga, doe ik altijd een schietgebedje.”  Gerges bidt minimaal vijf keer per dag. Eén keer voordat hij de deur uitgaat s ’ochtends, voor al zijn maaltijden en voordat hij gaat slapen.

Marco Gerges in zijn slaapkamer, boven zijn bed hangt Jezus aan het kruis.
Bron: Milton Pus

Ongeveer 200 dagen per jaar vasten

Naast het dagelijks bidden, vast Gerges ongeveer 200 dagen per jaar. 40 voor kerst, 55 voor Pasen en kortere periodes voor kleinere feestdagen. Lachend geeft Gergens aan: “Ik heb nooit echt haat in mijn ogen, behalve tijdens het vasten als ik iemand een broodje shoarma zie eten. Terwijl ik zelf aan een patatje met ketchup zit. Er mag in de vastentijd namelijk geen alcohol worden gedronken en daarnaast mogen er geen dierlijke producten worden gegeten.” Gerges is na afloop van het vasten altijd trots op zichzelf. “Het traint je wilskracht en het is gezond voor je lichaam. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu.”
Gerges geeft aan dat je afspraken kan maken met de priester, afhankelijk van je gezondheid. “Er was laatst een zwangere vrouw die wilde vasten, terwijl de priester dat streng afraadde . De priester stelde daarom voor om ’s ochtends en ’s avonds vlees te eten voor de gezondheid van het kindje, maar dat wilde ze ook niet.” Gerges is van mening dat iedereen vrij is in zijn keuze om te vasten, maar hij vindt wel dat men logisch moet blijven redeneren. “Dat voorbeeld is extreem, natuurlijk. Je moet het willen, maar het ook fysiek aankunnen. Anders heb je er niet zoveel aan.”

‘Alles mag, maar niet alles is nuttig’

Door zijn geloof voelt Gerges de constante druk om een beter persoon te zijn. “Het gaat daarbij niet alleen om het laten zien dat je een goed persoon bent. Het betekent ook dat je aardig moet zijn tegen personen die niet aardig tegen jou zijn.” Van zijn geloof mag Gerges geen seks voor het huwelijk hebben en soms geen vlees eten of alcohol drinken. “Daar heb ik geen moeite mee. In ons geloof heb je een gezegde: ‘alles mag, maar niet alles is nuttig’.” Volgens Gerges is een positief punt aan zijn kerk dat hij mensen ontmoet met verschillende perspectieven, uit verschillende lagen van de samenleving. “Geloof wordt vaak ironisch genoeg gezien als een ‘sociale bubbel’, terwijl het geloof in mijn ogen mensen uit verschillende ‘sociale bubbels’ samenbrengt.”

Een beeldje van Maria staat naast een modelvliegtuigje.
Bron: Milton Pus

Geloof grote invloed op zijn opvoeding

Het geloof heeft een grote invloed gehad op de opvoeding van Gerges. “Ik was vroeger een behoorlijk agressief kind, ik had moeite met vrienden maken. Mijn ouders gebruikten ons geloof om mij normen en waarden bij te brengen.” Voorheen had Gerges een heftige reactie op terroristische aanslagen, op zestien-, zeventienjarige leeftijd liet hij die agressieve gedachten over terroristen varen. Het kantelpunt voor hem was na de aanslag op Charlie Hebdo in januari 2015. “Ik liep scheldend en tierend naar beneden. Mijn vader staarde mij aan en vroeg of ik klaar was. Vervolgens vroeg hij aan mijn moeder om de Bijbel te pakken, hij wees het verhaal over Jezus’ kruisiging aan en vroeg of Jezus Gods woede gebruikte om wraak te plegen. Hij haalde daarna het Synexarium, een boek vol met koptische heiligen.” Gerges kreeg door het lezen van de verhalen over de heiligen een spiegel voorgeschoteld. “Sindsdien denk ik goed na over de dingen die ik zeg. Ik probeer niet meer lukraak dingen te roepen.”